• Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer

Óvári Ákos
Szőnyi Balázs

Bánki Donát Pech Antal Technikum, Tatabánya

Konzulens:
Óvári Attila

Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer

Ákos és Balázs célja egy olyan eszköz és szoftver fejlesztése volt, amely segít csökkenteni az állatokkal és az emberekkel történő gázolásos közlekedési balesetek számát és az ezekből vagy ezek elkerülése okán létrejövő egyéb közúti baleseteket a vezető figyelmeztetésével.
Egy eszköz és szoftver mellyel a lehető legkorábban fékezési távolságon kívül képesek vagyunk biztosan felismerni és jelezni az vezetők számára egy esetleges veszélyforrás lehetőségét és ezt az információt a lehető legtöbb emberrel megosztani. Ezt egy olyan hőkamerával ellátott külső berendezéssel próbáltak megvalósítani mely nagy sebességű, képes feldolgozni a kamerából érkező adatokat és képes magas hatásfokkal biztos adatokat szolgáltatni, ezeket lokális hálóza-ton keresztül továbbítani a vezető mobilkészüléke és egyéb eszközök felé egy lokális kapcsolaton keresztül. Az adatokat telefonriasztás formájában jelzi a sofőrnek és megosztja ezt a lehető legtöbb sofőrrel.
Elkészültek az élőlények felismeréséhez használt deep learning, és statikus képszűrési modellel. Az adatok és a feldolgozott kép megjelenik az eszköz által készített wifi hálózaton, egy webszerveren. Elkészültek az alkalmazással is, ami megjeleníti az adatokat a webszerverről, és elküldi ezt a saját és a Waze rendszerébe.
A saját és Waze adatait használják egy saját alternatív útvonaltervező algoritmusban. Kísérleteztek a headup displaybe való integrálással, melyen kiterjesztett valóságban tudják figyelmeztetni az érzékelt objektum irányáról.