• Energiaválságból a fenntartható városok felé - Pécs villamosenergia-ellátásának részletes szimulációja és elemzése

Szántó Donát Zalán
Gyimesi Róbert

Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Pécs

Konzulensek:
Kilián Balázsné Raics Katalin
Prof. Dr. Aszódi Attila

Energiaválságból a fenntartható városok felé - Pécs villamosenergia-ellátásának részletes szimulációja és elemzése

A villamos energia a modern élet elengedhetetlen feltétele a XXI. században, és szerepe a jövőben csak tovább fog növekedni a dekarbonizációs célok miatt. Azonban az orosz-ukrán háború miatt kialakult elszálló árak és megnövekedett ellátásbiztonsági kockázat rávilágított ennek az infrastruktúrának a gyenge pontjaira, többek között a szülővárosukban, Pécsen is.
Zalán és Róbert rövid kutatómunka során rájöttek, hogy a város a felhasznált energiájának nagy részét importból fedezi, és csak kis mértékben tud lokális forrásokra támaszkodni. Ekkor kezdtek el gondolkodni egy terven, hogy hogyan tehetnék városukat energiatermelési szempontból önállóvá. Igyekeztek a helyszínhez viszonyítva lehető legjobb erőműfajtákat kiválasztani, így esett a választásunk a nap- és az atomenergiára.
Szimulációnk során egy naperőmű, illetve egy kis moduláris reaktor egymást kiegészítő működését vizsgálták. Méréseik elkezdéséhez azonban szükségük volt Pécs villamosenergia-fogyasztásának órás lebontására. Mivel ilyen forrás nem állt rendelkezésükre, ezért ezt a MAVIR órás felbontású országos villamosenergia-fogyasztási adatai, valamint Pécs energiastratégiája alapján becsülték meg.
A következőkben felmérték a város nap- és szélenergia potenciálját. Mivel a megújuló energiaforrásokat nagyban befolyásolja az időjárás, ezért a pályázók elemezték egy kis moduláris reaktor (Small Modular Reactor – SMR) rendszerbe illesztésének lehetőségét is. A szimulációhoz a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Energy Scenario Simulation Tool (ESST) elnevezésű programját használták, amelynek segítségével órás felbontású szimulációkat tudtak készíteni a város villamosenergia-ellátásáról. A kapott, kész számokkal, illetve az ezekből készített diagramokkal tovább tudtak dolgozni.
A szimuláció eredményei alapján elemezték a város ellátásának energiahordozó szerkezetét, az erőművek kihasználtságát, az atomerőmű hidrogén előállítását, illetve a villamos energia városon kívüli felhasználási lehetőségét.