• Project Cypher - Számítógép a pénztárcádban

Bacsur Dániel
Mikó Erik

Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium, Budapest

Konzulens:
Kováts Lívia

Project Cypher - Számítógép a pénztárcádban

Már a kezdetek óta az volt Dániel és Erik célja ezzel az eszközzel, hogy létrehozzanak egy olyan platformot, amely megkönnyíti a számítástechnikai szakemberek munkáját. Továbbá fontosnak tartották, hogy újragondolják a ma már biztonsági szempontokból elavultnak számító USB-adathordozók szerepét.
Az előbb felsorolt két célt progresszív hozzáállással közelítették meg. Fontos volt számukra, hogy az általuk megálmodott eszköz ne haladja meg egy sztenderd bankkártya méretét, de azért helyet tudjon biztosítani a különböző rádiós protokollokhoz szükséges hardware-elemeknek.
A másik motiváció a projekt elkészítéséhez egy olyan USB-adattároló létrehozása volt, amely aktív titkosítást és korszerű biztonsági mechanizmusokat alkalmaz a felhasználó adatainak megvédéséhez. Ha az eszköz elveszik, nem kell aggódni az adatok biztonsága miatt, mert automatikusan lezár és titkosít mindent a párosított telefon közelsége hiányában.
A biztonságot fokozza, hogy a kártya utolsó feljegyzett helyzetét is megtekinthetjük, vagy értesítést kaphatunk, ha egy illetéktelen személy használni akarja.
„Mindannyian nagyszerű eszközöket használunk az életben, de ezek csak addig hasznosak, amíg nálunk vannak." – Ralph Waldo Emerson.
A pályázók már korán realizálták, hogy az álmunk megvalósításához vezető út nem lesz könnyű. Szerencsére sikerült egy előnyös megállapodást kötniük az Altium alaplaptervező software mögött álló céggel. Emellett köszönetet mondanak a mentoraiknak is. Az ő támogató hozzászólásaik és átadott tapasztalataik segítségével tudták meghatározni, hogy kik lehetnének érdekeltek egy ilyen termék használatában.