• Házi tárgykereső és rendszerező apparátus rádiós modullal

Molnár Donát

Piarista Gimnázium

Konzulens:
Bottka Benedek

Házi tárgykereső és rendszerező apparátus rádiós modullal

A projekt célja egy lakáson belül használható tárgykereső rendszer kifejlesztése, melynek használata könnyen elsajátítható, és a jelenleg piacon lévő AirTag/SmartTag megoldásokkal ellentétben nem igényli okos eszköz és applikáció használatát. A pályázó a rendszert elsősor-ban ilyen eszközöket nem használó, feledékeny, illetve már időskori demenciával küzdő em-berek mindennapi életének megsegítéséhez fejlesztette ki. A projekt műszaki és informatikai területeket érint.
A rendszer három nagyobb részből áll, melynek elemei: egy tároló rendszer, egy kereső rendszer és egy emlékeztető rendszer. A rendszer megépítéséhez kiskereskedelmi forgalom-ban elérhető Arduino alaplapokat, rádiós modulokat, tömegmérő szenzorokat és ledeket használt, a borításhoz 3D nyomtatott műanyagot és plexit használt. A programozást Arduino IDE 1.8.19-ben végezte.
A tároló rendszer adja a fix helyét a tárgyaknak, a rendszer középpontját képezi; 6 rekeszből áll, ebből az egyik egy álló telefontartó. A rekeszek háttérvilágítása információt nyújt a reke-szek foglaltságáról (zöld-piros).
A kereső rendszer szolgál az elveszett tárgyak megtalálására, egy kommunikációs központ-ból és 6 kereső modulból áll. A tárolórendszer elején lévő gombsorral lehet aktiválni az álta-lunk kiválasztott tárgyakra rögzített kereső modulokat, melyek fény- és hangjelzéssel segítik a keresett eszköz megtalálását.
Az emlékeztető rendszer egy kiegészítés, mely a bejárati ajtóra rögzítve szintén fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a lakásból távozó embert, ha véletlenül valami fontosat a reke-szekben hagyott volna. A tároló rendszeren lehet beállítani, hogy mely rekeszek állapotát fi-gyelje az emlékeztető rendszer.
A fejlesztés során Donát a rendszerekből egy jól működő, a megfogalmazott céljai elérését biztosító prototípus készült el. A prototípus számos ponton továbbfejleszthető még, hogy egyes komponensek miniatürizálásával és végleges formatervezéssel piacképes termékké tudjon válni, valamint későbbi apróbb fejlesztésekkel (pl. Braille feliratok használata) további célcsoportok mindennapi életének megsegítésére is szolgálhasson.