• Attention!

Zsigó Dalma Kamilla
Marczis Katalin Blanka

Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium
NYSZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium

Konzulens:
Zsigó Zsolt Miklós

Attention!

A sportban, az edzéseken, és a mérkőzéseken is nagyon fontos a hatékony kommunikáció. Ennek két fő területe van: az edző és a játékosok, és a játékvezető és a játékosok. A hallássérült labdarúgók és edzőik a jelnyelv segítségével kommunikálnak, ha látják egymást. Ha azonban kartávolságnál távolabb, és háttal áll a sportoló, akkor kell egy hatékony, és gyors megoldás, hogy tudja, figyeljen, mert mondani akarnak neki valamit! Ha pedig a játékvezető, és a hallássérült játékosok közötti gyors, és biztos kapcsolat is kialakul, akkor nincs is szükség külön bajnokságra. Az ép hallású labdarúgók és edzőik között is szükséges lenne egy nem csak a hangos szólításon alapuló, kiegészítő kommunikációra a pályán!
A Wibrazz egy sportruházatba helyezhető kommunikációs eszköz. Két változata került kifejlesztésre. Az egyszerűbb lehetővé teszi, hogy a hallássérült labdarúgók a többi sportolóval együtt szerepeljenek a bajnokságban. A játékvezető kap egy kiegészítő eszközt, amellyel jelzést ad, akkor, amikor a sípjába fúj. Ekkor a hallássérült labdarúgó a magán viselt eszköz jelzését érzékeli, és tudja, hogy a játékvezetőre kell figyelni, keresni kell őt a pályán.
A komplex változat az edzéseken az edző, és a játékosok közötti kommunikációt gyorsítja fel. Az eszköz segítségével az edző egyszerű üzeneteket képes eljuttatni a játékosai számára az okoseszköze segítségével. A sportoló a magán viselt eszköz jelzését érzékeli, és a korábban megbeszéltek alapján cselekszik (pl. egy hosszú jelzés az jelenti, mindenki jöjjön oda hozzám).
Az elmúlt negyedév alatt sikerült egy működő MVP, és egy tesztelésre is alkalmas jelzőrendszert kifejleszteni. A rendszer hibái a tesztelés során derülnek majd ki. Sikerült egy működő, az edzők kezébe adható, tesztelésre alkalmas applikációt is fejleszteni, ennek tesztelése, a hibák javítása, és a további fejlesztése az elkövetkező hónapok feladata.
A rendszer egyik eleme a játékosok által használható kis dobozba szerelt rezgésre alkalmas egység. A másik eleme az edzőknél/játékvezetőnél lévő egység, amellyel jelzés küldhető a játékosok számára, amit ők a sportruházatba megfelelően elhelyezett doboz rezgését érzékelve kapnak meg. Az egyes egységek közötti kommunikáció egy zárt MESH hálózaton zajlik.
Dalma és Kata egy belépő szintű applikációt is fejlesztett, amelynek segítségével az edzők összetettebb üzeneteket is képesek küldeni a játékosok számára. Az applikáció segítségével kiterjeszthető a fent említett rendszer, szükség esetén felgyorsítható a kommunikáció az edzéseken.
A hallássérült sport társadalomban elismert, nagy tapasztalattal rendelkező edzők véleménye alapján a jelzőrendszer jól használható lenne, mind a játékvezető és a játékosok, mind az edző és a játékosok közötti kommunikáció segítésében. Kijelenthető, hogy az edzések, mérkőzések akadálymentesítésére nyújthat óriási segítséget a Wibrazz jelzőrendszer.
A pályázók jelenlegi fejlesztéseik arra irányulnak, hogy olyan, a beteg kezére tökéletesen illeszkedő eszköz készülhet, amely egyszerű, könnyen tisztítható, és kényelmesen viselhető. Az applikáció segítségével szabad módban, vagy telemedicina szolgáltatásban is használható legyen.