• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Molnár Donát Levente

Piarista Gimnázium, Budapest

Konzulensek:
Bottka Benedek
Dr. Kárpáti Tünde

INNOVATÍV ELEKTROMOS ÉLELMISZERMELEGÍTŐ MEGOLDÁS TÚRÁZÓKNAK

Donát projektjének célja egy olyan elektromos ételmelegítő eszköz létrehozása, mely biztonságosabbá és környezetbaráttá teszi az ételmelegítést a túrázók számára. Az eszköz kifejlesztésénél arra törekedett, hogy az képes legyen konzerv, illetve víz melegítésére.
A gyalogtúrázóknak jelenleg az egyetlen lehetőség élelmiszer felmelegítésére a túra gázfőző, viszont az nehezebb, nagyobb, környezetszennyező és veszélyes is, mivel tűz- és robbanásveszélyes. A pályázó már 4 éve cserkész, sokszor használt már mobil gázfőzőt, a tapasztalat pedig meggyőzte arról, hogy a jelenlegi kialakítás nem elég biztonságos, túl sok helyet foglal el, illetve csak bizonyos feltételek fennállása esetén lehet használni. Ezért akart megalkotni egy elektromosan működő rendszert, mely megoldást nyújt a gázfőzők fenti hibáira és hiányosságaira, azaz kisebb helyet foglal el, biztonságos, környezetbarát, sátorban is lehet használni és mégis hasonló teljesítményű, mint egy gázfőző.
Az eszköze kettő részből áll, egy melegítő részből, illetve egy tápegységből. Fontos volt számára, hogy zöld energiával is tölthető legyen az akkumulátor, emiatt lehetővé tette és tesztelte a napelemes tölthetőséget is. Figyelembe vette továbbá, hogy túrázóknál egyre gyakrabban van powerbank is, így szabványos töltési megoldás biztosításával az eszköz tölthető ilyen eszközről is, s persze hálózatról is, ha lehetőség adódik rá egy állomáson vagy turistaházban. Az akkumulátor 7-9 óra alatt töltődik fel 0%-ról 100%-ra, így egy nappali „napelemes” túra vagy turistaházi éjszaka is teljes töltöttséget tud biztosítani, de az eszköz akkumulátora önmagában is min. 7-10 ételmelegítéshez szükséges energiát tud biztosítani.
Az eszköz használata rendkívül egyszerű, a biztonságról külön főkapcsoló, a melegítés intenzitásának beállításáról pedig egy többállású kapcsoló gondoskodik. Az akkumulátora töltöttségét bármikor egy kijelzőn ellenőrizhetjük, töltést pedig egy szabványos USB C porton keresztül tudjuk biztosítani. Az eszköz bekapcsolását követően pár percen belül élvezheti minden kiránduló a meleg étel vagy ital adta örömet egy fárasztó túranapot követően.
Miben más ez a kialakítás, mint egy gázfőző? Először is könnyebb és kisebb. Továbbá nem szennyezi a levegőt és az erdőt sem. Beépített akkumulátorának köszönhetően több, akár „zöld” megoldással is tölthető, nem kell aggódni a gázpalack elérhetősége és kompatibilitása miatt, ráadásul az eszközzel lényegesen olcsóbban valósítható meg a melegítési folyamat.
Donát projektjének eredményeként sikerült létrehoznia a termék prototípusát tápellátással, szigeteléssel és a teljes elvárt funkcionalitással. A pályázó továbbfejlesztési tervei elsősorban az eszköz teljesítményének, hatékonyságának és hőszigetelésének növelésére irányulnak.