• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Csonka Áron
Molnár Sámuel

Piarista Gimnázium, Budapest

OTTHONI TOROK DIAGNOSZTIKA MOBILTELEFONNAL

A jövőben az online orvosi diagnosztikának egyre nagyobb lesz a szerepe. Az online diagnosztikának számtalan előnye van: A beteg sok időt spórol meg, ha nem kell orvoshoz mennie. A fáradt betegnek nem kell utaznia, várakoznia, nem teszi ki magát új fertőzési veszélyeknek a rendelőben. Olyankor is lehet vizsgálatot végezni, amikor nincs rendelési idő, és az orvoshoz 24 órában el tudnak jutni az adatok.
Orvosi diagnosztikai eszközöknél fontos cél, hogy minél olcsóbbak legyenek, hogy ezáltal minél több emberhez eljuthasson. A hétköznapokban előforduló leggyakoribb betegség, amivel a szülők háziorvoshoz fordulnak a légúti megbetegedések, ahol a háziorvos a páciens torkát szokta megvizsgálni.
A pályázók fejlesztésének az volt a célja, hogy olyan egyszerű eszközt készítsenek, amivel jó minőségű fotót lehet a torokról készíteni. Így az orvos akár személyes találkozó nélkül is meg tudja vizsgálni a beteg torkának állapotát, figyelemmel tudja kísérni a gyógyulás folyamatát.
Napjainkban használt mobiltelefonoknak nagyon jó minőségű kameráik vannak, amikkel nagy felbontású fotók készíthetőek. Egy megfelelően készített fényképről az orvos megállapíthat számtalan dolgot például: mennyire piros a torok, gennyes-e a mandula, kelések vannak-e a torkon, vagy van-e váladék folyás a felső légutak felől. Egy jó fénykép további előnye, hogy hosszan lehet tanulmányozni, bele lehet nagyítani, hogy a részletek jobban látszódjanak. Az orvosnak így sokkal könnyebb diagnózist mondania, mint amikor a kisgyerek az orvosi székben félelmében csak egy pillanatra hajlandó kinyitni a száját. És a gyereknek is sokkal jobb lenne, ha otthon, nyugodt körülmények között a szülei fotóznák le a torkát a rendelőben végzett orvosi vizsgálat helyett.
Ha az ember egyszerűen megpróbál valaki torkáról fényképet készíteni, akkor problémába ütközik. Mivel az arcot és a nyelvet sokkal több fény éri, ezért azok lesznek világosak, a torok pedig sötét marad. A pályázók célja az volt, hogy egy olyan egyszerű segédeszközt fejlesszenek ki, amivel a mobiltelefon kameráját használva jó kép készíthető a páciens torkáról.