• Épületenergetikai felmérő robot – HEAT SPOTTER 3.0

Lakatos Attila István

Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum

Konzulens:
Miklós Máté

Épületenergetikai felmérő robot – HEAT SPOTTER 3.0

Az energetika, a karbonsemlegesség és a környezetvédelem napjaink kiemelt témái. Attila ismeretei és tapasztalatai szerint nem elegendő jól megtervezni a korszerű épületek energetikáját, a kivitelezést is megfelelő gondossággal és alapossággal kell elvégezni. Ez igaz a régebbi épületek felújítására is. A folyamatos munkavégzés folyamatos mérést és ellenőrzést igényel, amelyeket a különböző munkafázisokban kell elvégezni. Ehhez nem lehet, illetve nem is éri meg minden fázisban energetikai szakembert hívni, ezért kezdte el a pályázó a HEAT SPOTTER épületenergetikai és levegőminőség felmérő robot tervezését és megvalósítását.
A HEAT SPOTTER robot jó szolgálatot tehet az építkezéseken, ahol az emberi munkaerő nem mindig és nem mindenhová tud bejutni, továbbá lakossági használatra is fel lehet készíteni. Fontos, hogy álljon rendelkezésre könnyen kezelhető, könnyen értelmezhető mérési eredményt adó és ár-érték arányban is elérhető professzionális eszköz. Erre a célra fejlesztette a HEAT SPOTTER-t, amelynek 3.0 változata már részletmegoldásaiban is kielégíti az ipari gyártási és felhasználási igényeket.
A HEAT SPOTTER 3.0 alapjaiban megváltozott és új funkciókkal látta el:
- A belső hardver elrendezés egyszerűsödött az új nyomtatott áramköri lapok alkalmazásával.
- Moduláris felépítést alakított ki, így növelve a különböző szenzorkészletek használatának lehetőségét.
- Optimálisabb elhelyezést alakított ki a levegőminőség-érzékelők számára, melyek adatait már nem csak menti, hanem az állapotjelző OLED kijelző segítségével meg is jelenít.
- Az esetleges sorozatgyártási előkövetelményeknek megfelelően, új ipari megoldásokat alkalmazott, mint a csatlakozók és árnyékolt vezetékek használata.
- Az önálló felmérési képességet is előkészített a robot számára, mint a LiDAR alapú környezet érzékelés és a motorokba integrált forgó jeladók odometriai előkészítése.
- A hőkamera alkalmazásával képes feltérképezni a hőhidakat és a felhasználó által mérni kívánt objektumokat.
- Legmeghatározóbb újítása a robotnak a Mesterséges Intelligenciával ellátott kamera, mely segítségével a nyílászárókat és radiátorokat képes felismerni.
Attila mindezek vezérlését és adatfeldolgozását a roboton belül oldotta meg egy fedélzeti számítógép segítségével (Raspberry Pi 4). A felhasználó a távvezérléssel képes irányítani a HEAT SPOTTER-t, melynek dinamikus mozgása és jó manőverező képessége segíti a felmérést, miközben vezetéknélküli kapcsolattal egy tableten megjelennek a kamerák képei, a LiDAR által feltérképezett terület és a levegőminőség-érzékelők adatai.
Összességében a HEAT SPOTTER 3.0 egy gyors és olcsó energetikai felmérést tud biztosítani. A tervezett és megvalósított robot elérhető árú, így hamar megtérülő eszköz számos feladatra. A HEAT SPOTTER szerkezete könnyen, olcsón gyártható, de ugyanakkor a használat közbeni igénybevételnek megfelelően robusztus és ipari környezetben is helytálló.