• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Tóth Zsombor András
Sántha Tibor

Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium

Konzulens:
Vámosi László

SOLARROLL-NAPELEMES HIBRID OKOSROLLER

Már az 1920-as években is léteztek rollerek. Manapság nem meglepő, hogy az utcán sétálva találkozunk különböző elektromos rollerekkel, sőt már napelemmel tölthető rollereket is látni. A pályázók innovációja egy olyan alternatívát teremt, amivel az eszközt nem kell majd hálózathoz, de egyáltalán semmilyen külső áramforráshoz csatlakoztatni, mert a sportolás során keletkező mozgási energiát hasznosítjuk a napenergia mellett.
A sportolás során egy szobakerékpárhoz hasonló, állítható nehézségi fokozatokkal rendelkező motor-generátor kombinációt fejlesztettek, mely szoftveresen állítja az intenzitást. Minél erősebb edzést szeretne a felhasználó, annál több áramot lesz képes termelni az eszköz. A nap és mozgási energia hibridjével amellett, hogy a teljes energiaszükségletet ellátja, nagymértékű szabadságot biztosít a felhasználónak.
Zsombor és Tibor az eszközzel szeretné visszahozni a sportolás élményét, mert a rollert elsősorban erre találták ki. Szerfelett felemelő érzés a sportolás során saját energia befektetéssel feltöltött akkumulátorokkal, pihentető módon hazatérni. Emellett a platform alatt elhelyezett kinyitható napelemek a parkolás közben segítenek a töltésben. A roller számos extra funkcióval van ellátva, pulzust mér, elégetett kalóriát számol, a jövőben hangvezérléssel állítja az edzés nehézségi fokát (opcionálisan), összesíti az adatokat, majd feltölti a felhőbe.
Hely adatokat is tárol a saját lokális rendszerében, dőlés érzékelővel (gyorsulásmérő) jelzi a baleseteket egy saját fejlesztésű applikáción keresztül, de még számos további funkcióval bővíthető a jövőben. Megoldásukkal kapcsolatban kezdeményeztek egyeztetést a legnagyobb gyártókkal, hogy a szoftveres és hardveres fejlesztéseket közösen tudják végrehajtani.