• Okoskert lakásokba

Bartúcz Anna

Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium

Konzulens:
Volter Etelka

Okoskert lakásokba

A mikrozöldségek napjaink új agrárreformjának számítanak. Számtalan előnyük van: kis-méretűek, ezáltal kicsi a helyigényük, és gyorsan megnőnek. Már akkor le lehet/kell őket aratni, amikor a magból származó tápanyag már elfogyott, nincs feltétlen szükségük külső tápanyag ellátásra, így vegyszermentesen, akár biotermékként is könnyen előállíthatók. Vannak olyan tudományos publikációk, amelyek azt állítják, hogy egészségesebbek, mint a kifejlett növények, de az teljesen biztos, hogy rendkívül sok vitaminnal és egyéb fontos összetevővel rendelkeznek, és jól kiegészíthetik az étrendünket.
Az interneten keresve, több cikket is lehet találni, hogy hogyan lehet mikronövényeket termesz-teni, mikronövény nevelő tálcákban, otthon, egyszerűen. Anna projektjének célja nem csak egy mikronövény termesztő berendezés volt. Szerette volna a mikronövényeket és a környezettudatos életmódot népszerűsíteni. Hiába van rengeteg recept az interneten, ha az emberek nem ismerik a mikronövényeket. Egy 2022-es amerikai felmérés szerint az embereknek csak egy kisebb része ismeri a mikronövényeket, de többségben összekeverik a csírákkal (Yeargin et al. 2023). Ezért egy új csoportot szeretett volna a mikronövények és a környezetvédelem világába bevonni. Az immár 2 éve futó projektjének új prototípusát, a tavalyi év tapasztalatait felhasználva, oktatási céllal, a legkisebb korosztálynak tervezte meg.
Az első prototípusa, és ezzel egyben a tavalyi pályamunkája: SeedOwl, egy mikronövény-termesztő berendezés, ami lehetővé teszi a városokban, panellakásokban élők számára az otthoni növénytermesztést. Az idei évben ennek az eszköznek a szerkezetét továbbfejlesztve, és célnak megfelelően megtervezve készítette el az új, hernyó alakú eszközt.
Annának a projektje kapcsán több területet is jobban meg kellett ismernie. Elsősorban a mikronövények kapcsán végezett tudományos kutatómunkát, illetve kísérletezett ezek előállításával, és felhasználásukkal. Vannak az eszközben olyan alkatrészek, amelyeket saját kezűleg kellett megterveznie és 3D nyomtatóval kinyomtatnia. A robotikai részét az első eszközénél Microbit-tel oldotta meg, míg idén már Arduino-t használt.